Funkcionális könyvelés

Első  Előző  Következő
A költségek és bevételek (előirányzat teljesítés) szakfeladat szerinti osztályozása a kormányzati számvitelben fundamentális szerepű. Az események kontirozásakor ezért nem elegendő a normál közgazdasági szemlélet alapján keletkező számlasorokat szerepeltetni, hanem  szükséges egy un. funkcionális szemléletű számlasor is.  

 

 

 

 

A funkcionális szemlélet szerinti számlasorok létrehozásához a Solidus a Funkcionális mozgásnem függvényt adja segítségül. Egy közgazdasági szemléletű könyvelési tételhez (számlasorhoz), bemutatja a lehetséges funkcionális szemléletű könyvelési tételeket, megkönnyítendő a kontírozást. A következő ábra mutatja be a működését:

 

Funkcionális szemléletű számlasor bevitele mozgásnem függvény alapján

 

A kiválasztott közgazdasági szemléletű tételsorra nézve a Solidus megjeleníti a számlapárokból álló funkcionális mozgásnem függvényt.

A könyvelő a kiválasztott sort kettős kattintással bemásolhatja a funkcionális szemléletű tételsorok közé. Ha a kettős kattintás közben a Shift billentyűt lenyomva tartjuk, a kiválasztott tételt követő ÁFA tételre is létrejön egy funkcionális könyvelési tétel – ez hasznos lehet nettó ÁFA könyvelés esetén.

 

Hatos elnyomás

A jobb egérgombbal váltható kia Funkcionális mozgásnem függvényben az u. "hatos elnyomás". Kihagyja a hatossal kezdődő főkönyvi számlát tartalmazó sorokat, áttekinthetőbbé teendő a táblázatot.