Az ÁFA könyvelése

Első  Előző  Következő
A vezető (közgazdasági szemléletű) könyvelési sorból az ÁFA mozgásnem függvény használatával állítható elő az ÁFA könyvelési tétele.

 

 

1.A közgazdasági szemléletű vezető sor meghatározza a jobboldalt megjelenő ÁFA mozgásnem függvényt, ami eligazítást ad hogyan kell könyvelni a kapcsolódó ÁFÁ-t. A mozgásnem függvény kiválasztott sorát a könyvelő kettős kattintással bemásolhatja a kontírozási táblázatba.
2.A közgazdasági szemléletű felületen legördítéssel kiválasztható az ÁFA kategória. A számlatükörben minden ÁFA számlához meg kell adni az „ÁFA kategóriákat”, mint osztályozási szempontot.  
3.Jobboldali egér kattintással (vagy a megfelelő funkcionális billentyűvel) a vezető sorban szereplő összegből kiszámítható az ÁFA összege. Van olyan számítási mód is, ami visszahat a vezető sorra. A számítás végrehajtása független attól, hogy a vezető sor, vagy a kapcsolódó ÁFA sor van kiválasztva.

 

ÁFA érték számítása

 

Az ábra alapján behívható számítási  műveletek a következőképpen működnek:

Legyen a művelet előtt a vezető sorban rögzített érték B, az ÁFA szorzó V, az ÁFA érték T, és a vezető sor értéke a művelet után (ha változik) S.

 

ÁFA számítás a vezető sor bruttó értékéből

       T = B*V/(1+V)

ÁFA számítás a vezető sor nettó értékéből

       T=B*V

ÁFA számítás a vezető sor bruttó értékéből nettósítással

       T = B*V/(1+V)

           S =B/(1+V)