Meghatalmazások

Első  Előző  Következő

Ha egy meghatalmazás típust (ami egy attribútum típus) egy objektum osztály attribútumaként alkalmazunk, meghatalmazáshoz jutunk. A meghatalmazás akkor érvényes, ha az attribútum értéket kap. Az érték egy partner, ami a meghatalmazás típusban megadott partner szerepkörből választható ki. A meghatalmazás kétféleképpen értelmezhatő:

Ha a meghatalmazás attribútum generikus, akkor a meghatalmazás az objektum osztály összes objektumára vonatkozik.
Ha a meghatalmazás attribútum nem generikus, akkor csak egyetlen objektumra vonatkozik - a meghatalmazott szereplő minden objektumhoz külön kiválasztandó.

 

A meghatalmazás értelmezése:

A meghatározás típusban megadott partner szerepkörből kiválasztott partnernek joga van elvégezni a megadott műveletet.

 

A meghatalmazás mindig a bejelentkezett felhasználóra vonatkozóan érvényesül.

Például definiálunk egy generikus Felhasználói objektum létrehozási jogot egy objektum osztályhoz. A bejelentkezett felhasználó akkor hozhat létre új objektumot, ha azonos a meghatalmazásban kiválasztott felhasználóval.

Ha a meghatalmazás attribútumot halmazként defniáljuk, akkor egyetlen meghatalmazással több szereplőnek is adhatunk jogosultságot.

 

Ha egy objektum osztályra (vagy objektumra) egy műveletre szervezeti egységnek, és felhasználónak is adunk meghatalmazást, akkor a felhasználói jog csak akkor érvényesül, ha a felhasználó hozzátartozik a szervezeti egységhez (lásd szervezeti modell). A Solidus-ban a felhasználók a jogaikat a szervezeti egységektől kapják.