-Véges állapotú vezérlés szerkesztése

Első  Előző  Következő

A vezérlés szerkesztő egy a konvenciókat maximálisan betartó konzervatív munkafelület, ezért a kezelését nem ismertetjük részletesen.. Bemutatjuk ellenben a legfontosabb logikai lépéseket, és nem triviális szerkesztési elemeket.

 

 

 

Gráf eszközsáv a menüszalagon

A gráf szerkesztőnek sok saját eszköztára van. A menüszalag gráf eszközsávja ezek megjelenítésére szolgál.  megjelenítésére szolgál. A legfontosabb ezek közül az "Alakzatok", amelnek a csomópontok létrehozásában van szerepe.

Önálló funkcióval bírnak a "Szerkesztés", "Képlista', és a "Képlista mentése" gombok.

 

Új állapot létrehozása

Egér kattintással válasszon ki egy alakzatot a gráf "Alakzatok"  eszköztárából.
Mozgassa az egér mutatót a kívánt helyre. Ez lesz az állapot rajzolata által elfoglalt téglalap alakú felület bal felső sarka.
Nyomja le a balodali egér gombot, és lenyomva tartva vigye az egér mutatót jobbra átlósan lefelé. Ahol a balodali egér gombot felengedi, az lesz  az állapot rajzolata által elfoglalt téglalap alakú felület jobb alsó sarka.
Kattintson duplán a az új állapotra (csomópontra), amire megjelenik a csomópont szerkesztő. Ezzel nevet adhat az új állapotnak, és kialakíthatja a kívánt, ízlésének megfelelő megjelenési formáját.

 

 

 

A csomópont szerkesztés lapjainak funkciói vagy nyilvánvalóak, vagy rövid kísérletezéssel megérthetőek. Kivétel a képszerkesztés, amely kíván némi háttér infiormációt:

Háromféleképpen lehet a csomóponthoz képet rendelni.

1.Alapértelmezett kép: Egy megnevezett képekből álló képlistából választható ki (16X16).
2.Fájlból kiválasztott egyedi kép. A képszerkesztés lapon a kép méretét meg kell adni, különben az alapértelmezett kép méretét veszi fel.
3.A véges állapotú vezérlés saját képlistájából választható ki.

 

A véges állapotú vezérlések saját képlistája

 

 

A képszerkesztővel (behívás a menüszalagról)

1.Létre lehet hozni egy vezérlés képlistáját.
2.Hozzá lehet rendelni egy képet a kiválasztott csomóponthoz.

 

Él létrehozás és egy eljárás hozzárendelése

1.Kattintson az egérrel az "Él létrehozásának kezdeményezése" ikonra.
2.Kattintson az él kezdő csomópontjára (állapotára).
3.Kattintson az él vég csomópontjára, ekkor létrejön az él úgy, hogy még nincs hozzárendelve eljárás.
4.A menüszalag objektum típusok funkciójával jelenítse meg az objektum típus forrás panelt. Alaphelyzetben a képernyő baloldalán jelenik meg, onnan kiszakítható és visszahelyezhető (az ábrán kiszakított állapotban látható).
5.Válassza ki az eljárást, amelyet az élhez hozzá akar rendelni..
6.Vigye az egérrel a kiválasztott eljárást a grafikus szerkesztő felületre. Tetszőleges helyen leejtve a kiválasztott élhez rendelődik hozzá.
7.Kattintson duplán az élre;  megjelenik a grafikus él szerkesztő, amivel kialakíthatja az él kívánt, ízlésének megfelelő megjelenési formáját..

 

Egy véges állapotú vezérlés szerkesztése során nem hozhat létre új eljárásokat. A vezérléshez szükséges eljárásokat az objektum osztály szerkesztővel előbb definiálnia kell.