Összetett munkafolyamtok szerkesztése

Első  Előző  Következő

Ha egy eljárás egy összetett munkafolyamat, a részeljárásai az objektum osztály szerkesztő Gráf lapján hozhatók létre..

 

 

 

Két szerkesztési művelet van:

Részeljárás származtatása
Él (vezérlési ág) létrehozása

 

Részeljárás származtatása

1.A menüszalag Objektumtípus funkciójával jelenítse meg az egyedtípus nyilvántartást. Alaphelyzetben a képernyő baloldalán jelenik meg, onnan kiszakítható és visszahelyezhető (az ábrán kiszakított állapotban látható).
2.Válassza ki az az eljárást, amelyből a részeljárást származtatni kívánja.
3.Fogja meg az egérrel a kiválasztott eljárást és vigye a gráf felületére, arra a helyre, ahol a részeljárást létre kívánja hozni,  és ejtse le. Létrejön egy új részeljárás, amelynek őse az objektum osztályok származási fájában a kiválasztott eljárás.
4.Kattintson duplán a létrejött új eljárásra; megjelenik a grafikus csomópont szerkesztő, amivel kialakíthatja a csomópont kívánt, ízlésének megfelelő megjelenési formáját és nevét. A csomópont megjelenése nem befolyásolja a csomópont logikai tartalmát, kivéve a csomópont nevét, ami az eljárás új neve lesz.

 

A képen látható példában az Összetett eljárást mutattuk be, amelynek részeljárásai a Részeljárás objektum osztályból lettek származtatva (az egyszerűség kedvéért az eljárások nevei római számok).

 

 

Csomópont szerkesztő

 

 

Él (vezérlési ág) létrehozása

1.Kattintson az egérrel az ábrán jelölt ikonra.
2.Kattintson az él kezdő csomópontjára (eljárásra).
3.Kattintson az él vég csomópontjára, ekkor létrejön az él.
4.Kattintson duplán a létrejött élre;  megjelenik a grafikus él szerkesztő, amivel kialakíthatja az él kívánt, ízlésének megfelelő megjelenési formáját és nevét.

 

Az él jelentése: A munkafolyamatban a kiinduló csomópontban lévő eljárást a vég csomópontban lévő eljárás követi.

 

Amikor az él létrejön, a kiinduló csomópont eljárásában létrejön egy egy "Munkafolyamat átmenet" attribútum definíció is, amelynek neve az él felirataként megadható szöveg lesz.

 

Grafikus él szerkesztő