Csomóponti feltételek (kérdéses)

Első  Előző  Következő

A csomóponti feltételek az eljárások attribútumai:

Előfeltételek
Utófeltételek

Generikus attribútum típusként is megjelennek.

 

Előfeltétel

Egy logikai kifejezés: értéke dönti el, hogy a tulajdonos tevékenység (eljárás) példány indulhat e.  A Solidus munkafolyamat motor értékeli ki, és hozza létre a tevékenységet indított állapotba, ha az előfeltétel "igaz" értéket eredményez.

 

Az előfeltételek furcsán viselkednek, ugyanis valóságos attribútum értékek az előfeltételek definíciói alapján nem jönnek létre. Egy előfeltétel valójában nem is kapcsolható objektumhoz, hiszen mikor kiértékelődik, a "tulajdonos" objektum még nem is létezik  (lehetőségként létezik); az előfeltételek éppen arra szolgálnak, hogy a munkafolyamat motor eldöntse: létre kell e hozni a tulajdonost vagy sem.

Az előfeltételek tehát virtuális attribútumok.

 

Utófeltétel

Egy logikai kifejezés: értéke dönti el, hogy a tulajdonos tevékenység (eljárás példány) példány befejeződése(Kész állapot után a munkafolyamat folytatódhat e a munkafolyamat gráfban meghatározottak szerint .  A munkafolyamat motor értékeli ki, miután a tulajdonos eljárás példány "Kész" állapotba került.

A utófeltételek szintén virtuális attribútumok.

 

Az előfeltételek és az utófeltételek virtuális jellege azt jelenti, hogy valójában nem attribútumok, hanem a munkafolyamat motor által használt függvények.

 

Az előfeltételek és az utófeltételek logikai kifejezések. Argumentumként szerepelhetnek bennük:

       ○ Az előd attribútumai

       ○ A felettes attribútumai

       ○ Solidus rendszer attribútumok

       ○ Solidus függvények