Hierarchid

Első  Előző  Következő

Egy közismert adatstrukturát ír le egy reláció, ha tárgytípusa (tárgy objektum osztálya) a relációt befoglaló objektum osztály maga. Ez az adatmodellezésben a "homogén hierarchikus" szerkezet, és fa gráffal ábrázolható. Talán a Microsoft megbocsátja, hogy elnevezésére kikölcsönöztük az általa kitalált nevet.

 

A Solidus-ban a homogén hivatkozást generikusan kell értelmezni: Konkrétan bármely objektum kielégíti, amelynek objektum osztálya a befoglaló objektum osztályból lett származtatva.

A fenti estben a hierarchid-ot megalapozó reláció a készlet elem-ben lett definiálva.

 

1.Legyen N egy nyomtató
2.Hivatkozzon egy SZ számítógéprendszerre.
3.A fenti viszony jelentése: Az N nyomtató az SZ számítógépbe van beépítve.
4.Legyen P egy tintapatron.
5.Hivatkozzon az N nyomtatóra.
6.A második viszony jelentése: A P tintapatron az N nyomtatóban van.

 

Magát a relációt a "tartalmazás" eszméje jellemzi.

 

Öröklődő attribútumok

A Solidus objektum osztály származtatási rendszere egy igen hasznos módszer alkalmazására ad lehetőséget: a felettes attribútum értékeinek alapértelmezettként történő átvételére. Ha tehát nincs kitöltve egy örökölhető attribútum, akkor a felettes attribútum érték értelmeződik: Ha például nincs kitöltve egy nyomtató beszerzési dátuma, akkor annak a számítógép rendszernek a részeként lett vásárolva, amelybe be van ágyazva, és így a beszerzési dátuma értelemszerűen ugyanaz. Az objektum navigátorban a Solidus bemutatja az örökölt értékeket is - természetesen megjelölve azokat.