Számla tételek

Első  Előző  Következő
Számla űrlap - A tételek mezői

 

Egy számlatétel tárgya általában a Cikk nyilvántartás eleme. Elképzelhető azonban, hogy az ügyintézőnek olyan szolgáltatásról vagy áruról kell számlát kiadnia, amely nincs benne a nyilvántartásban, és várhatóan a jövőben nem ismétlődik. Ilyenkor a tétel cikkszáma, megnevezése és besorolási száma egyszerűen beírható a megfelelő mezőbe.

A cikkcsoport kitöltése (kiválasztása) mindig kötelező. Ennek megfelelően az ilyen tételek osztályozásához célszerű speciális kategóriákat kialakítani.

Cikknév

A számlázott termék vagy szolgáltatás neve.

Ha a számlázott tétel szerepel a cikknyilvántartásban, akkor kiválasztással tölthető ki. Ilyenkor a Mennyiség oszloptól eltekintve minden oszlopba kerül valamilyen alapértelmezett érték, amely később fölülírható, de erre általában valószínűleg nincs szükség.
Ha a számlatétel nem szerepel a cikknyilvántartásban, akkor a cikknév egyszerűen beírható. lyenkor a tétel többi oszlopa értelemszerűen szintén kitöltendő.

Cikkszám

A számlázott termék vagy szolgáltatás „saját” cikkszáma. Ha a Cikk nem szerepel a cikknyilvántartásban kitölthető, vagy akár üresen is hagyható.

Cikkcsoport

Ha a számlatétel szerepel a cikknyilvántartásban, a cikk kiválasztásakor automatikusan kitöltődik, egyébként pedig kötelező kiválasztással kitölteni. Kiválasztása automatikusan kitölti a

Besorolási szám,
Mennyiségi egység és
ÁFA oszlopokat.

Besorolási szám

Hivatalos besorolási szám (SZJ, VTSZ stb.). A Cikk vagy a Cikkcsoport kiválasztása automatikusan kitölti, szabadon felülírható.

Mennyiségi egység

A számlatétel tárgyának mértékegysége. A Cikk vagy a Cikkcsoport kiválasztása automatikusan kitölti, szabadon kiválasztható. A „Mennyiségi egység” nyilvántartásból (meta adatbázis) .

Mennyiség

A számlázott tétel mennyisége a „Mennyiségi egység”-ben kifejezve.

Egységár

A számlázott termék vagy szolgáltatás egységára. Kiválasztás esetén alapértéke a cikknyilvántartásból automatikusan betöltődik, de tetszőleges értékkel fölülírható.

ÁFA %

A számlázott termék vagy szolgáltatás ÁFA besorolása. A Cikk vagy a Cikkcsoport kiválasztása automatikusan kitölti, szabadon felülírható. Az „ÁFA kategória” értékkészlet legördítésével választható ki.

Nettó érték

A tétel program által kiszámított nettó (ÁFA nélküli) értéke a Mennyiség és Egységár alapján.

 

 

A számla tételek kitöltése

Egy számlatétel kitölthető a cikk kiválasztásával vagy beírásával. A beírható (módosítható) oszlopok fehérek, a többiek szürkék.

Cikk kiválasztás

A tétel oszlopai a kiválasztást követően automatikusan feltöltődnek a cikknyilvántartásból. A cikkszám ilyenkor nem módosítható.

Cikk beírás

Ilyenkor az eladott termék vagy szolgáltatás nem szerepel a cikk nyilvántartásban, tehát a nevét és cikkszámát is be kell írni.