Külső adattábla leképezése objektum osztállyá

Első  Előző  Következő

A Solidus lehetővé teszi, hogy egy tetszőleges SQL adattábla sorait objektumként szemléljük.

 

 

 

1.A Kategória mezőt kötelező kitölteni, az Adatbázis táblázat értéket kell kiválasztani.
2.Az objektum osztály szimbólumaként kell megadni az adatbázis tábla nevét az SQL 2008 táblanév konvenciója szerint. Az SQL 2008 szerver lehetővé teszi kapcsolt szerverek meghatározását. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy bármi, ami táblázatként értelmezhető (mint például egy EXCEL tábla) a  Solidus-ban objektum osztályként legyen értelmezhető.
3.Az attribútum definíciók szimbólumai az adattábla megfelelő oszlopainak nevei.
4.Az attribútumok típusainak adattípusának meg kell felelni az adattábla megfelelő oszlopa adattípusának.
5.Meg kell határozni az adattábla elsődleges kulcs oszlopát (az adattábla elsődleges kulcs tehát nem lehet összetett). Erre szolgálnak a Megfelelő adatbázis oszlop és a Megelelő adatbázis oszlop adattípusa generikus attribútumok, amelyeket kötelező megadni.
6.Az objektum osztály navigátor jobboldali egér gombra felbukkanó menüjéből be kell hívni az Adattábla és objektum osztály szinkronizálása funkciót.

 

Egy külső adatbázis táblaként definiált objektum osztálynak lehetnek olyan attribútuma is, amelyeknek nincs megfelelő oszlopa! Lehetőség van tehát arra, hogy az adattábla tartalmát tetszés szerint kiegészítsük, és és új kontextusba helyezzük. Megtehetjük például, hogy reláció attribútumok segítségével a külső adattáblák közöztt olyan adatkapcsolatokat hozunk létre, amelyeket azok eredetileg nem tartalmaztak, így csak a Solidusban láthatók.

 

A fenti módon definiált objektum osztályra természetesen használhatók a Solidus eszközei - mint például az objektum navigátor.