Kivonatok

Első  Előző  Következő
A főkönyvi kivonat a főkönyvi számlák forgalmainak és egyenlegeinek egy adott időpontban történő összesítése.

Azért, hogy mindenki az ízlésének megfelelő kivonatot tanulmányozhassa, a Solidus többféle alakban mutat be kivonatokat:

Solidus főkönyvi kivonat lekérdezés
16-oszlopos főkönyvi kivonat
„Tankönyvi” főkönyvi kivonat
Forgalmi kimutatás

 

A kivonatok megjelenése a képernyőn

 

A képernyőn minden kivonat azonos sémában jelenik meg: a baloldalon található a vezérlőpanel, jobboldalt a kivonat táblázatos elrendezésben

Vezérlőpanel

A készítendő kivonat paramétereinek megadására szolgál.

Tárgyidőszak

A kivonatkészítés tárgyidőszaka. A kezdő intervallum nem minden kivonatnál értelmzhető.

Nevezetes időszakok

A teljes tárgyév, a félévek, a negyedévek és a hónapok. Egy nevezetes időszak kiválasztása bemásolja az elejét és a végét a Tárgyidőszak mezőibe.

Lekérdező gomb

A kívánt időszakra nézve a kiválasztott kivonat tartalma megjelenik a kivonat táblázatban.

 

Kivonat vezérlőpanel

 

Kivonat táblázat

 

A kivonat táblázat egy un. intelligens táblázat, és kezelése megismerhető a Solidus keret füzet vonatkozó fejezetéből, de ezen fejezet fontosságára való tekintettel néhány – elsősorban a keresésre vonatkozó – funkciót itt is ismertetünk.

Állandó oszlopok

A Számlaszám és a Számlanév oszlopot minden kivonat tartalmazza. A kivonatokban történő keresések logikai feltételei elsősorban erre a két oszlopra fogalmazhatók meg.

A kivonat táblázat tartalmának szűkítése

A vezérlő panel lekérdező gombjával a kivonat teljes tartalma jeleníthető meg. A kivonat táblázat eszközeivel ez tetszőlegesen korlátozható.

 

A látható oszlopok kiválasztása

Ha a megjelenítendő számok nagyok, akkor célszerű az érdektelen oszlopokat elrejteni. Elsősorban a 16-oszlopos kivonat esetében fordul elő.

A QBE panel alkalmazása

A kivonat táblázat látható tartalmát szűkíthetjük a közismert Tartalom szerinti keresés (Query By Example) módszerrel. A keresett tartalmat a megfelelő oszlop fölé (a fejléc alatt közvetlenül) egyszerűen be kell írni.

A szövegoszlopoknál a keresési feltétel a taralom elejére vonatkozik, tehát ha i számú karaktert írunk be, akkor a táblázatnak azon sorait kapjuk eredményül, amelyben az első i karakter megegyezik a beírt mintával.
Nem szövegoszlopoknál a minta és az eredménysorok tartalmának egyeznie kell az oszlopra nézve.
Ha több oszlopra adunk meg mintát, akkor az eredmény az egyes oszlopok szerinti keresések közös része (metszete) lesz.

Figyelem! Ahhoz, hogy egy oszlop minta érvényesüljön a minta szerkesztését be kell fejezni, tehát át kell térni egy másik oszlop mintájának szerkesztésére, vagy át kell helyezni a fókuszt egy tetszőleges más vizuális elemre.

A kivonat táblázatok esetén elsősorban a Számlaszámra értelmes QBE feltételt megadni. Az ’5’ minta alkalmazása például a kivonatot az 5-ös számlaosztályra korlátozza.

Fontos alkalmazása a QBE feltételnek a kivonat „könyvelhető számlákra” történő korlátozása. Ehhez:

1.Jelenítse meg a Számlaosztály oszlopot
2.A QBE panelen megjelenő kijelölő négyzetben jelölje ki a megfelelő feltételt.

A keresés vezérlőpanel alkalmazása

A keresés vezérlőpanelről hívható be a keresési feltétel szerkesztő dialógus. Ezen tetszőleges logikai kifejezés összeállítható. Bár használatától sokan idegenkednek, az elérhető eredményekért megismerése megéri a befektetett munkát.

 

 

Az ábrán például egy olyan eset látható amely más eszközzel nem állítható elő! A kivonat korlátozása számlacsoportokra, tehát pontosan kétszámjegyű számlákra. Ehhez az ábrán látható feltételben jobboldalt egy pontosan két alulvonásból álló szövegmintát kell megadni a számlaszámra nézve.