Könyvelési naplók

Első  Előző  Következő
A könyvelés a gazdasági eseményeket leíró bizonylatok rögzítése és feldolgozása.

 

Könyvelési felület

 

A könyvelési naplók (keretbizonylatok) rögzítésének folyamata vázlatosan az alábbiakban foglalható össze: A könyvelő kézbe vesz egy strukturált bizonylatot (mint például egy banki értesítő), amely több gazdasági eseményt ír le, vagy egy preparált bizonylat köteget, amelyben a bizonylatok egyenként egy-egy gazdasági eseményt írnak le.Ebből keletkezik a Solidus bizonylat nyilvántartásban a rögzítés során egy keretbizonylat.  

 

A könyvelő sorra veszi a bizonylatköteg bizonylatait:

1.Kezdetként „feltűzi” a bizonylatot a kontír táblára (rögzíti a bizonylaton található információkat).
2.Elemzi a bizonylatot. Ehhez igénybe veheti a könyvelő segédet, behívásával eligazításokat kaphat a gazdasági események könyveléséről.
3.Rögzíti az eseményt közgazdasági szemlélet szerint leíró számlasort (számlasorokat). A rögzítés során a Solidus egyrészt automatikusan alapértelmezett kitöltéseket hajt végre a kontextus szerint, másrészt bekéri a számlatükörben meghatározott osztályozó kódokat és szereplőket (mint például a szállító vagy vevő).
4.A funkcionális mozgásnem függvény segítségével a közgazdasági szemléletű számlasorból kiindulva bemutatja, milyen lehetőségei vannak a bizonylat funkcionális szemléletű könyvelésének. A funkcionális szemléletű kontírozás a bemutatott lehetőségek közüli választással (is) történhet.
5.Ha a közgazdasági szemlélet szerint rögzített számlasor olyan eseményt ír le, amelynek ÁFA vonzata van, akkor az ÁFA könyveléséhez szükséges számlasor(ok)ra nézve a megjelenített ÁFA mozgásnem függvény szolgál eligazításul.
6.Ha a könyvelő elégedett a kontír tábla tartalmával (befejezte a kontírozást) felírja a tartalmát a bizonylat nyilvántartásba.      

 

Az operatív mozgásnemek felhasználásával elérhető, hogy a „Bizonylat” felület kitöltése (a Bizonylat rögzítése” során a Solidus a könyvelési tételeket automatikusan létrehozza. Ez kétféle eszközzel érhető el:

1.Explicit könyvelési kóddal. Az explicit könyvelési kód teljes körű, és pontos eligazítást ad a gazdasági esemény könyvelésére nézve.
2.Vezető mintasor felismerésén alapuló kiegészítés alapján. Az eseményt elsődlegesen leíró közgazdasági könyvelési sor alapján a Solidus keres egy olyan kódot, amelynek vezető sor-mintája egyértelműen illik rá. Az ilyen kódok a vezető soron túlmenően szükséges sorokat (ÁFA, funkcionális) automatikusan létrehozzák.