Lekérdezések, mint objektum osztályok

Első  Előző  Következő

Mód van arra, hogy lekérdezéseket objektum osztály szerepben tűnjenek fel (például térkép fedvényként). Ehhez a lekérdezést objektum osztályként kell definiálni..

 

 

1.A lekérdezéseket a "Lekérdezések" objektum osztályból kell származtatni - nem feltétlen közvetlenül.
2.A lekérdezést végrehajtó SQL utasítást az objektum osztály "Magyarázat" mezőjében kell megadni.
3.A lekérdezés oszlopainak megfelelő attribútumokat kell definiálni, pontosan annyit, amennyi a SELECT utasítás oszloplistája elemeinek száma. Az attribútumokat be kell sorszámozni. Az attribútumok és az oszlopok egymáshoz rendelése a sorszámok alapján történik. Az megfelelő attribútumok és oszlopok adattípusainak egyezni kell - legalábbis konvertálhatónak kell lenniük.
4.Az objektum osztály navigátor jobboldali egér gombra felbukkanó menüjéből be kell hívni az "Objektum osztály és nézet szinkronizálása" menüpontot.

 

Formai követelmények a térkép fedvényként használt lekérdezésekkel szemben.

1.Szükség van egy GUID=uniqueidentifier típusú azonosítö attribútumra - ez értelemszerűen egyértelmú, amelynek szimbóluma kötelezően ID..
2.Szükség van egy egész típusú alternatív azonosító attribútumra, amelynek szimbóluma kiötelezően UID.
3.A geometriai leírást tartalmazó attribútum azonosítója kötelezően GEOSCRIPT.

 

Lekérdezések használata

Az objektum osztályként definiált lekérdezések elsősorban a tematikus térképek összeállításának hatékony eszközei. A leggyakoribb eset, hogy a tematikus térképen egy alap-fedvénynek csak egy adott feltételnek megfelelő részét kívánjuk megjeleníteni. A példánkban (Ad hoc lekérdezések)  Magyarország folyóinak Újpest területére eső szakaszait.

 

Objektum osztály nézetek vagy Objektum osztály táblázatok

A lekérdezésben mikor melyiket használjuk? Ha a táblázat a lekérdezés objektum osztályára létre lett hozva, akkor tekintettel arra, hogy a lekérdezés  táblázaton sokkal hatékonyabb a táblázatot (SolidusAttributeSpace séma) kell használni. A térindexek is a táblázaton jönnek létre.