Kötelezettségvállalás előirányzat szerinti spektruma

Első  Előző  Következő

A tervezése során szükség lehet a kötelezettségvállalások előirányzatokra történő vetítésére.

 

 

Módszer:

A számlatükör alapján megjelenik az előirányzatok táblázata, és a rubrikákba az előirányzat összege beírható. Az előirányzatok összege a projektben megadott összeg.

 

Előirányzat számla

A számlatükörből választható ki. Legördíthető a számlatükör „Előirányzat” vetülete kétféle nézetben:

Hierarchikus elrendezésben
Intelligens táblázatban

 

 

Összeg

A kötelezettségvállalásból a megadott előirányzatra jutó összeg.

Központosított, központi projekt

A központosítás azt jelenti, hogy az előirányzat tervezése nem a projektben történik!  A szereplő összeg a halmozásnál nem jelenik meg.  Pusztán tájékoztató adatul szolgál a központi előirányzat kezelőjének. Tipikus eset például a központi anyagbeszerzés.

Ez nem jelenti azt, hogy a projektben nem jelennek meg az előirányzattal kapcsolatban események. Jellemzően például kivezetéssel, amikor az elköltött központi előirányzatot visszaterhelik a projektekre.

 

Megjegyzés:

A projektben ugyan nem jelenik meg valóságos előirányzat, de elképzelhetetlen, hogy valós körülmények között ne jelenjenek meg jegyzések a központi előirányzat terhére. Az élet biztosan produkál olyan helyzeteket, amelyekben nem lehet bíbelődni a központi beszerzés bármilyen szigorú szabályaival. Legcélszerűbb, ha az intézmény az eltéréseket pontosan szabályozza. [Ha egy iskolában a pedellusnak szüksége van egy felmosórongyra, beszól a központba, ott közlik vele, hogy nincs, legegyszerűbb, ha megvetetik vele, és utólag elszámolják a központi előirányzat terhére. Fontos! Az esemény ilyenkor a projektben történt.]  

 

A központosított előirányzat feltételez valamilyen (jellemzően naturáliák mentén) vezetett analitikát – ennek hiányában egy akárhogyan megállapított felosztási algoritmust (a projektek között), amit a kivezetés (vagy egy azt követő lépés=könyvelés) során érvényesítenek.

Ha létezik időben helyesen vezetett analitika, akkor a projektekbe az előirányzat visszakönyvelhető.

 

Az iskola felvesz az informatikán egy tintapatront, vagy a raktárból egy felmosórongyot, a megfelelő bizonylattal alátámasztva, érvényesítve (kivezetve) megjelenhet a megfelelő projektben.

 

Vegyük észre!

Az érvényesítés és a kivezetés legalább kétfázisú (vagy több). Az első fázisban az érvényesítés (kivezetés) az intézmény és a központosított beszerzési projekt viszonylatában történik.

A második fázisban az érvényesítés (kivezetés) a tényleges projekt és a központi beszerzés között történik.