Operatív mozgásnemek

Első  Előző  Következő
A könyvelőprogramok általában tartalmaznak eszközöket, amelyekkel az adatrögzítési munka manuális része lerövidíthető. Ezek általában azon alapulnak, hogy belső összefüggés van egy adott gazdasági eseménnyel kapcsolatban rögzítendő adatok között: bizonyos adatok mások függvényei.

A Solidus ilyen eszközei az operatív mozgásnemek.  

 

Az operatív mozgásnemek pontos eligazítással szolgálnak az adott gazdasági esemény könyveléséről.

 

Kétféle operatív mozgásnem van:

1.Explicit mozgásnem. Kontextus független, kóddal hívható elő. A könyvelési kódok (eseménykódok) pozitív egész számok.
2.Vezető számlasor felismerésén alapuló mozgásnem: Kontextus függő, a Solidus a közgazdasági szemléletű vezető számlasor alapján felismeri a gazdasági eseményt és generálja a szükséges ÁFA és funkcionális számlasorokat. A könyvelési kódok (eseménykódok) negatív egész számok.  

Az ábrán ugyanannak a gazdasági eseménynek (Villamosenergia szolgáltatás igénybevétele) a kétféle operatív mozgásneme látható.

 

Operatív mozgásnemek felvitele, karbantartása

 

Könyvelési kód

Egy önkényesen választott egész szám; az operatív mozgásnem azonosítására szolgál. Célszerű választás lehet egy főkönyvi számla megadása, hiszen (legalábbis számviteli szempontból)  a főkönyvi számok a gazdasági események kielégítő meghatározását nyújtják. A pozitív kódok explicit mozgásnemet  azonosítanak, a negatívak pedig vezető számlasor felismerésén alapuló mozgásnemet.

Kódverzió

Egész szám, a változások adminisztrációját szolgálja. Akkor érdemes használni, ha a mögöttes gazdasági esemény meghatározása nem változik, viszont a kontírozási aspektusai igen.

Könyvelési esemény neve

Az operatív mozgásnem mögötti gazdasági esemény szöveges meghatározása, ahogyan a jogszabályokban és irányadó kiadványokban szerepel.

Érvényes

A körülmények gyakran változnak, tehát lehetséges, hogy az operatív mozgásnem meghatározása már nem fedi a valóságot, ezért érvényteleníteni kell.

Érvényesség kezdete, Érvényesség vége

Az időintervallum, amelyben az operatív mozgásnem valósághűen használható (volt).