Cikkcsoport (Termékcsoport)

Első  Előző  Következő
Sok cikk esetében a Besorolási szám, a Mennyiségi egység és az ÁFA % várhatóan azonos. A kitöltést megkönnyítendő az ilyen cikkeket érdemes közös címkével – ez lesz a cikk kategória – ellátni.

 

Cikkcsoport karbantartó űrlap

 

Érvénytelen

Amennyiben ki van jelölve, a cikkcsoport nem szerepelhet új tranzakcióban. Például cikk meghatározásakor nem választható ki.

Cikkcsoport név

A cikk (kategória) csoport az űrlapokon a nevével jelenik meg és választható ki.

Mennyiségi egység

A kategóriába sorolt cikkek mértékegysége. A „Mennyiségi egység” értékkészlet legördítésével tölthető ki. A számlák mennyiségi egység mezőjének alapértelmezett értékét határozza meg.

Cikkcsoport besorolási szám és ÁFA százalék

A cikkcsoportok életre hívója a cikkek besorolási kényszere a hivatalos termékkategóriák (ITJ, vámtarifaszám stb.) és az érvényes ÁFA kulcsok alá. Éppen ez adja a feladat nehézségét, hiszen mindkettő időben változhat (például egy törvénymódosítással).

Nem elégséges az egyszerű átírás, hiszen azzal meghamisítanánk a múltbeli tranzakciókban (például számlán) meghatározott besorolási adatokat. A helyes megoldás a besorolási adatok időbeli érvényességének feltüntetése, amiből következik, hogy egy cikkcsoportban több besorolási adatsor is szerepeltethető.  

Érvényesség kezdete

A besorolási adatok érvényességének kezdete.

Érvényesség vége

A besorolási adatok érvényességének vége

Besorolási szám

Törvényes besorolási szám (vámtarifaszám, ITJ stb.)

ÁFA %

ÁFA besorolás. Szintén időhöz kötött az érvényessége.

Ha az Érvényesség kezdete és az Érvényesség vége egyaránt ki vannak töltve, akkor a megadott besorolási számok az adott időintervallumban érvényesek.
Ha az érvényesség kezdete ki van töltve, de a vége nincs, akkor (az adott időpontban) a besorolási számok időkorlát nélkül érvényesek.
Ha az érvényesség vége ki van töltve, akkor a besorolási számok érvénytelenek.

Az „ÁFA kategória” értékkészlet legördítésével tölthető ki.

 

Az űrlapokon [Cikk, Eladás] a Cikkcsoport legördítéssel választható ki.