Menüszalag

Első  Előző  Következő
A Solidus menüszalag

 

A menüszalagot a Microsoft az Office 2007-ben alkalmazta először. Alapvetően a következő probléma megoldására született:

Egy bonyolult alkalmazásban igen sok kezelőszervre lehet szükség. Mindet egyidejűleg megjeleníteni a legtöbb esetben lehetetlen, mert a képernyőn egyszerűen nem maradna hely az alkalmazás számára. A „rejtett” eszközök előhívására találták ki a „testreszabás-beállítás” programfunkciókat, alkalmazásukhoz természetesen előzetesen meg kell ismerkedni a lehetőségekkel. A teljes eszközkészlet jól látható, és könnyen kezelhető együtttartásának célját szolgálja a menüszalag.

 

A szalag (vagy menüszalag) egy helyen tartalmazza a Solidus valamennyi műveletét. Az egyes műveleteket a szalag parancsaival indíthatjuk, ezek többnyire ikonként jelennek meg, de előfordul az is, hogy inkább csak a nevük szerepel.  A szalag lapokból (parancslapokból) áll, ezek közül a szalag füleivel választhatunk. Gyakran illetik a menüszalag lapjait is a szalag szóval.

A lapokon a parancsok témakörök szerint csoportokba vannak rendezve. Például a Kezdőlap szalagon külön csoportokban szerepelnek a vágólapra, a betűtípus megadására, a bekezdés formázására stb. szolgáló parancsok.

 

Ha az egérkurzort valamelyik parancs fölé toljuk, akkor a szalag alatt egy buborékban megjelenik a parancs részletes leírása.

 

A szalagon lévő parancsokat billentyűkombinációkkal (gyorsítóbillentyűkkel) is elérhetjük. A megfelelő billentyűkombinációt az adott parancshoz tartozó buborék tartalmazza. Ha lenyomjuk az Alt gombot, akkor megjelennek az egyes lapokhoz tartozó gyorsbillentyűk. A megfelelő lapon aztán már az egyes parancsok gyorsbillentyűi közül választhatunk, így a szükséges parancshoz lépésről lépésre juthatunk el.

 

A szalag magassága nem módosítható, és a rajta lévő parancsokat sem változtathatjuk meg. A megjelenő parancsok elrendezése azonban függ a képernyő felbontásától, ha lecsökkentjük a Solidus ablakát, akkor az összetartozó (azonos csoportbeli) parancsok helyett egy közös ikon jelenik meg.

Ha valamelyik fülre kettőt kattintunk, akkor a szalag eltűnik, és csak a fülek jelennek meg a képernyőn.  Ilyenkor a munkaterület nagyobb lesz, viszont a szükséges utasításokat más módon (például gyorsítóbillentyűkkel) kell kiadni. Bármelyik fülre kattintva a szalag újra láthatóvá válik.