Beállítások

Első  Előző  Következő
A Solidus egy adatbázis-kliens program. Ez azt jelenti, hogy a Solidus programmodulok és a Solidus adatbázis együtt alkotják a Solidus rendszert. A Solidus programnak mindenekelőtt kapcsolódnia kell egy Solidus adatbázishoz. Az elérhető adatbázis kapcsolatok meghatározását szolgálja az „Eszközök” menü beállítások pontja.

 

Adatbázis kapcsolat meghatározása

 

Több adatbázis kapcsolatot is meghatározhatunk (éles adatbázis, tesztadatbázis, bemutató adatbázis).

Server\Instance

A Microsoft SQL Server azonosítója. Be kell írni, vagy ha szerver a kliens számára éppen látható, ki kell választani.

A Microsoft lehetővé teszi, hogy egy szerveren az SQL adatbázis kezelő több példánya (Instance) párhuzamosan működjön. Egy ilyen megoldásnak műszaki vagy biztonsági okai egyaránt lehetnek. Ilyen módon megoldható például az alkalmazások teljes izolációja. Funkcionálisan egy szerver példány egy teljesen önálló adatbázis szervernek tekinthető.

Azonosítási mód

SQL vagy Windows. Az utóbbi esetben a felhasználók az integrált Windows jogosultsági rendszerbe lépnek be. Egyszerűbb az SQL azonosítási mód, hiszen ebben az esetben a felhasználó azonosításához szükséges adatok zöme magában az adatbázisban van. Nagyobb szervezeteknek általában vannak kidolgozott biztonsági irányelvei (security policies), ilyenkor az integrált Windows azonosítási módot kell használni. Windows azonosítási mód használata estén a rendszergazdának biztosítania kell, hogy a felhasználónak joga legyen a Solidus adatbázis sémáihoz (lásd a következő pontban).

Windows (integrált) azonosítási mód használata estén az adatbázis kapcsolat meghatározását célszerű a Rendszergazdára bízni.

Adatbázis

Az adatbázis neve a megadott (kiválasztott) SQL szerveren – kiválasztható.

A Solidus adatbázis a programmodulok funkcionalitása mentén sémákra van osztva. Egy séma az adatbázis táblák jogosultsági szempontból egységesen kezelt halmaza. Minden sémának saját tulajdonosa van. A Solidus adatbázis minimálisan két sémát tartalmaz: A Solidus rendszer és a szervezeti modell működéséhez alapvető Solidus sémát, és a könyvelőmodul Accountancy sémáját.  Az új adatbázis varázsló automatikusan létrehozza az adatbázisban a sémák tulajdonosait is (SolidusMain, Accountancy, …).

Kapcsolódás a Solidus adatbázis sémáihoz

Csak SQL azonosítási mód esetén kell megadni. A táblázatban megjelennek a telepített programmodulok által használt adatbázis sémák. Minden sémához meg kell adni egy alkalmas [felhasználó, jelszó] párost. Alapértelmezett értékként a sémák tulajdonosainak neve jelenik meg.