A Solidus menü és a gyorselérésű eszközsáv

Első  Előző  Következő
A Solidus menü és a gyorselérésű eszköztár a képernyőn baloldalt fölül jelenik meg. Ha a Solidus gombra kattintunk, akkor a legördülő Solidus menüben találjuk meg a Solidus elkülönített funkciócsoportjait (pl. Számlatükör).

 

A Solidus menü

 

A Solidus gomb mellett lévő gyorselérési eszköztár a leggyakoribb műveletek kiválasztására szolgál. Míg a szalagon megjelenő parancsok elrendezése nem módosítható, addig a gyorselérési eszköztár utasításait bővíthetjük. Ehhez az eszközsáv szélén lévő nyílhegyre kell kattintanunk: a szükséges parancsokat és néhány további beállítást a lista megfelelő elemeinek bejelölésével választhatjuk ki.

 

 

 

A gyorselérésű eszköztár elemeit a Solidus programmoduljai definiálják. A rajta látható változók és vezérlők jelentése az éppen használatban lévő programelemtől – a környezettől függ.

Viszonylag állandó jelentése van a menügomb melletti panel nyomógombjainak:

1.Bezárás
2.Mentés
3.Nyomtatás
4.Nyomtatási kép megjelenítése
5.Táblázat vagy fa-struktúra exportálása EXCEL táblába
6.A bejelentkezett felhasználó munkakosara
7.A bejelentkezett felhasználó munkaasztala

Környezeti változók

környezeti változókat a Solidus program moduljai állítják be (vagy teszik lehetővé beállításukat az operátor számára), és alapvető jelentőségűek a Solidus működésében.  

Adatbázis kapcsolat

A bejelentkezés előtt ki kell választani az adatbázis kapcsolat, amellyel a bejelentkezés történik. A Solidus a (Windows) felhasználó saját mappájába, egy fájlba menti az utolsó bejelentkezés adatkapcsolatát, és a következő bejelentkezéskor automatikusan felkínálja.

Tárgyév

A műveletek (például könyvelés) erre az évre irányulnak – ha az adott kontextusban ez logikailag lehetséges.

Intézmény

A műveletek (például könyvelés) alanya.