Térképek

Első  Előző  Következő

A Solidus a térképeket az SQL 2008 térbeli adattípusaival (geometry) valósítottuk meg.

 

A  térbeli adattípus értékek alapvetőn síkbeli ponthalmazok Descartes koordinátáikkal megadva. Egy ilyen ponthalmaz lehet:

1.Egyetlen pont
2.Tényleges ponthalmaz A pontok sorrendje indifferens.
3.Vonal A pontok meghatározott sorrendjében egyenes szakaszokkal összekötött vonal.
4.Multivonal Több független vonal együttese.
5.Poligon Olyan vonal, ahol az első és az utolsó pont azonos.
6.Multipoligon Több független poligon együttese.
7.Geometriai elem Bármelyik az előzőek közül, vagy az előzőek tetszőleges szuperhalmaza (beleértve a geometriai elemet is)

 

A Solidus objektum orientált rendszerében bármely egyedtípus térkép fedvény, ha  tartalmaz egy geometriai típusú attribútumot, amelynek szimbóluma GEOSCRIPT.

 

Térkép fedvények (layers)

A digitális térképeket a következő eszme alapján alakítják ki:

Ne legyen olyan, hogy a térkép. Ehelyett ábrázoljuk egy térkép szelvényen (szinten, fedvényen) valamilyen összetartozó dolgok halmazát (például: középületek, útak, padok, hirdetőtáblák), ... halmazát. Álljon ilyen fedvényekből a nyilvántartásunk. Egy ilyen fedvényt megjelenítve általában értelmetlen maszatokat látunk. Tekintsük a fedvényeket átlátszónak, és helyezzük őket egymás fölé: így kapjuk a tematikus térképeket, amelyen a különböző fedvények objektuimai egymást értelmezik. Ha megjelenítjük például pontszerűen a magyarországi megyék székhelyeit, a pontok elhelyezkedése alapján ember legyen a talpán, aki kitalálja miről van szó. Ha alatta megjelenítjük a megyehatárok fedvényét, akkor viszont nincs olyan általános iskolát végzett magyar ember, aki ránézésre ne tudná megmondani, hogy miről van szó.